lauantaina, maaliskuuta 27, 2010

Nypylöiden puolaus (+/- apulanka)

Kuva on 4/97 Pitsipostista, Leena Haukanheimon (mun ensimmäisen nypläysopettajan) kirjoittamassa pätkässä apulankapuolauksesta.

Irja Halmela on kuvaamassa, Pirkko Särkimäki äänessä ja mun kädet puolaamassa.

Nypyläthän puolataan aina niin, että, kun nypylän pitää oik kädessä lankapesä ylöspäin ja nypylän pää kämmenessä, langan on tultava nypylän alta esille. Puolauksessa nypylä otetaan oikeaan käteen lankapesä kämmeneen ja nypylän pää sormien ulkopuolelle. Nypylän pää viedään *apulangan* alle ja kierretään niin, että molemmat langat (sekä apulanka, että nypylästä tuleva lanka) tulevat nypylän päältä (kuten kuvassa). Nypylä työnnetään lankoja kiristämättä apulankaa pitkin itsestä poispäin ja sitten vedetään itseen päin, jolloin apulanka pyörittää nypylää ja varsinainen lanka puolaantuu. Apulangaksi voi ottaa jonkun tukevan esim. puuvillaisen langan, tosin ei se nypläyslanka kulu pahasti noinkaan puolattuna.

En ole edelleenkään kovin paljon tätä harjoitellut, joten on jkv kömpelöä vielä. Mutta osaavissa käsissä puolaus on todella tasaista, tiukkaa ja nopeata. Suosittelen kokeilemaan ja harjoittelemaan, säästyy ranteet ja peukalot.

P.S. Video toimii ainakin mun koneella, vaikkakin näyttää ihan mustaa ruutua.. Omituista

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Irjasta tulee kuulemma seuraavassa elämässä filmikuvaaja. Video oli ihan hyvä.

Birgitta kirjoitti...

Olen ja tuota kokeillut, mutta ei se oikein ottanut sujuakseen,(harjoituksen puutetta sanoisin). Pitäisi vaan ahkerasti harjoitella, niin ehkä se siitä lähtisi sujumaan.

kio kirjoitti...

Irjalta hyvä alku kuvaajan uralla :)

Birgitta, mulla jo kohtalaisesti pyörii, mutta vaatis vielä harjoittelua, että saisi langan tasaisesti nypylälle..