keskiviikkona, elokuuta 21, 2013

Tvåändsstickning

= twined knitting tai two-end knitting on viimeisin aluevaltaukseni neulomisen saralla. Kovin pitkällä en vielä ole, kertaakaan en nimittäin ole neulosta aloittanut, mutta parhaillaan viimeistelen T:n äidin vuosia sitten aloittamia lapasia tällä tekniikalla. Kun näin lapaset ja otin ne hoiviini tutkittavaksi, googlasin miten langoista pidetään kiinni ja rupesin neulomaan, samana iltana tilasin kirjan aiheesta ja pistin kirjastossa tilaukseen. Vasemman puoleinen kirjan on nyt oma, tilattu Adlibriksesta. Perusidea on, että langat kierretään toistensa ympäri koko ajan, jolloin syntyy normaalia kirjoneulettä tiiviimpi neulos. Mustikka ja tyrni -blogin Tuija on kirjoittanut aiheesta reilu vuosi sitten ja T:n äidin kanssa tultiin siihen tulokseen, että hän on todennäköisesti ollut saman ihmisen opissa aikoinaan. Koska mulla ei ollut muita tiedonlähteitä kun tuo video ja kirjat, langat pidän oikeassa kädessä ja heitän ne puikon päälle.



Mielestäni noin yhdelläkin värillä tehdyt nurjin silmukoin koristellut vantut on tosi viehättäviä, koristeita ei vielä osaa tehdä, mutta sitten joskus.
Video lankojen pitämisestä

Toinen video löytyy myös Dropsin sivuilta, ei ääniselostusta siinä.

3 kommenttia:

Hepsi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tekniikka! Varmaan aika hidasta neulottavaa.

Niissä sukissa on muutaman kerroksen ajan nostettu ne silmukat neulomatta ja sitten on tehty palmikonkierto. Se nostettu silmukka aina kahden yli.
Eli tulee helpolla nättiä jälkeä.

Pirkko kirjoitti...

Kyllä sinä aina löydät jotain uusia tekniikoita. Tuletko työpajapäiville, niin voitaisiin tutkia tätä tekniikkaa. Tarvitsisin myös sinun taulujasi syyskuun tuftausnäyttelyyn. Joten tulet ensi viikonloppuna tänne päin niin voisitko tuoda pari pienempää taulua, että saadaan sopimaan vitriiniin. Soitellaan!

kio kirjoitti...

Hepsi, tossa kun on harjaantuu vähän, niin menee yhtä nopeasti kuin mun kömpelö kirjoneule, mutta hitaammin kuin perusneulominen. Kiitos ohjeesta!

Pirkko, työpajapäivät ei tällä kertaa onnistu, mutta syksymmällä nypläyskurssilla nähdään!