sunnuntaina, syyskuuta 06, 2009

Mesisienimeri lainehtii

Muutamaan vuoteen en ole nähnyt niin paljon mesisieniä! Ja lähimetsässä muutaman neliömetrin aluella! Ovat mun lemppareita, ainoastaan isoissa saattaa olla matoja, yleensä ei silloinkaan, pienissä ei ikinä. Huuhtelu ja lapataan pannulle, siinä kaikki valmistelut. Rattoisasti mulla meni 2-3tuntia kun koko satsi piti keittää 2 kattilassa ja yhdessä pannussa. Tänään pitää vielä pakata pakastuspusseihin (keitettyä sieniä on 2 pienempää sankoa) ja pakastaa.
Muutamia koivunkantosieniäkin on mukana, punikkitateistakaan en ole välittänyt. 2 kanttarellia sentään saivat kunnian päästä mukaan.
Ylemmässä kuvassa siis kahden ihmisen saalis 3 tunnilta. Alemmassa kuvassa oma osuus.

Harmillista on, että mulla on todella paljon vielä viimevuotisia sieniä pakkasessa ja hyviä sellaisia. Mun luonteeseen ei kuulu heittää niitäkään pois :) Pitääpä tsempata ruuanlaitossa...

Ja kaikki varmasti muistavat sen, että keräävät ainoastaan niitä sieniä, joiden syötävyydestä ovat varmoja!

10 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Onpa valtava sienisaalis!

Perjantain Helsingin Sanomissa oli tosi hyvä sienipiirakan ohje. Kokeiltiin sitä kanttarelleista ja suppilovahveroista ja hyvältä maistui.

Leena kirjoitti...

Minäkin näin mesisieniä ihan mökin tontilla, mutta en ennättänyt kerätä. Eiköhän nuo loppuviikoon odota, kun olivat aika pieniä. Niistä tulee muuten hyvää keittoa, samoin kuin koivunkantosienistä. Jostakin olen lukenut ettei mesisientä pitäisi käyttää, oletko sinä kuullut sellaisesta?

Marja kirjoitti...

Meille ei tule perjantain hesaria, lauantaina ja sunnuntaina vaan.
Sienihulluna piiirakan resepti kiinnostaa????????
Mauri Korhosen mukaan mesisienen nuoret lakit ovat hyviä, täysikasvuiset kiehautettava ennen käyttöä. Vain lakit käytetään. Itsellä ei ole kokemusta ko. sienestä.

katja kirjoitti...

Kaisa: kiitos vinkistä!

Marja: Nykyään netti-Hesarista näkee myös ruokaohjeet. Tuo on ilmestynyt nettiin 3.9 yöllä, eli eiköhän ole sama resepti.
http://www.hs.fi/artikkeli/Sienipiiras/1135249015276

Leena: Aika vauhdikkaasti ne kasvaa kyllä... Tosi hyvää keittoa tulee! Minäkin olen tehnyt. Yleensä teen lisäten keittovihanneksia ja jollain kasvisliemikuutiolla. Teetkö maito/kermapohjaisena? Soseuttaenko?

katja kirjoitti...

Niin ja, Leena, en ole kuullut ettei saisi syödä. Herkullisia kuin mitkäkin ja just samaisesta netti-Hesarista lukaisin kauppasienetluettelon, jossa lukee, että *eräät mesisienet* ovat kauppasieniä. Mitkäköhän *eräät*, joskus näyttävät hiukan erilaisilta mutta mesisieni kuin mesisieni mulle :) Muistan joskus lukeneeni, että niissä on metallinmakua joidenkin mielestä, mutta en mitään sellaista ole maistanut.

Anitta kirjoitti...

Armillaria borealis Marxm. & Korhonen - pohjanmesisieni, vanlig honungsskivling
Armillaria cepistipes Velen. —> kts. A. lutea
Armillaria ectypa (Fr. : Fr.) Lamoure - nevamesisieni, kärrhonungsskivling
Armillaria gallica Marxm. & Romagn. —> kts. A. lutea
Armillaria lutea Gillet (A. cepistipes, A. gallica) - nuijamesisieni, finfjällig honungsskivling
Armillaria ostoyae (Romagn.) Herink - mäntymesisieni, mörkfjällig honungsskivling

http://www.kotihiiri.com/polku/viewtopic.php?t=2522

Minä en ole käyttänyt noita kantosieniä, mutta usein niitä näkee valtavina ryppäinä.

kio kirjoitti...

kiitos, Anitta, linkistä!

Mammutti kirjoitti...

Valtava saalis! Minä en ole vuosikymmeniin kerännyt mesisieniä, eipä niitä kamalasti ole ennen tätä syksyä ollutkaan. Täällä metsä olisi täynnään. Eilen kävin kanttarellejä, suppilovahveroita ja torvisieniä (kelpaavat koko perheelle) keräämässä ja kaaduin tai oikeastaan lensin, joten tuskin lähipäivinä kykenen metsään könyämään...
SIenipiirakka on suosikki meillä ja parhaan makuinen tulee (tämä on taas niitä mielipidejuttuja), kun raastan keitettyä perunaa taikinaan. Kuka tekee taikinan itse, niin kannnattaa kokeilla.

kio kirjoitti...

Mammutti, voihan harmi, ei tullut mitään murtumia?
Onko hiivataikina vaiko joku muu?

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Onpas valtava sienisaalis! Minä säilön kuivaamalla sienet, mahtuvat pieneen tilaan ja säilyvät vuosia hyvinä.