keskiviikkona, helmikuuta 16, 2011

Sisäelinkurssi

Tänään olin työväenopiston sisäelinkurssilla (STOA, opettaja Tiina Lehtonen), missä laitettiin ruokaa kateenkorvasta, maksasta, munuaisista ja kielestä. Kerran aiemmin olen munuaisia maistanut, ja muistaakseni niissä oli melko vahva virtsan haju. Nyt tehtiin pari ruokalajia niistä (karitsan ja naudan), kukaan muu ei kyseistä hajua huomannut, mutta mun vilkas mielikuvitus pienen häivähdyksen kuitenkin havaitsi. Ihan syötäviä nekin ruokalajit oli, mutta vaatinevat parit maistelukerrat lisää..

Kaikki muut ruuat olikin jo tosi hyviä/hyviä, eniten varmaankin tykkäsin yllä olevassa kuvassa komeilevasta maksaruokalajista. Reseptin esitän alla.

Salviamaksaa vuohenjuusto-salaattipedillä ranskalaisittain
Vuohenjuusto-salaattipeti
2 ruukkua roomansalaattia tai muuta salaattia (meillä jääsalaatti)
1 punasipuli ohuina renkaina
1rkl oliiviöljyä
2tl balsamiviinietikkaa
100g vuohenjuustoa (Chevre)
2rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria rouhittuna

200g lampaan (meillä) tai naudanmaksaa
2rkl voita
2rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
tuoreita salvianlehtiä
suolaa, rouhittua mustapippuria

1. Asettele vadille salaatinlehdet ja ohuet sipulirenkaat. Mausta salaatti oliiviöljyllä ja balsamiviinietikalla.
2. Aseta salaatin päälle noin 0,5cm paksuiksi viipaleiksi leikattu vuohenjuusto. Valuta päälle hunaja ja mausta mustapippurirouheella. 
3. Leikkaa maksa ohuiksi viipaleiksi. 
4. Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa niin, että voi vaahtoaa, mutta ei vielä ruskistu. Lisää hienonnettu valkosipuli ja salvianlehdet. Paista mausteita hetki ja ota sivuun.
5. Lisää maksaviipaleet keskilämpöiselle pannulle ja paista molempia puolia noin kahden minuutin ajan. Maksan tulee olla pinnaltaan kauniin kultainen ja rapea, sisältä pehmeä, hieman punertava. 
6. Aseta lopuksi lämpimät maksaviipaleet salaattipedille ja tarjoa hieman lämpimänä. 

Maksaan mulle tulee välillä kova himo, sitten vähän ylisyön ja riittää taas joksikin aikaa. Vuohenjuusto + hunaja on tunnetusti hyvä yhdistelmä, mutta maksa sopii siihen todella hyvin kolmanneksi.

Kateenkorvaa en ole koskaan aiemmin maistanut, on tosi mieto ja hyvänmakuinen. Meillä sitä oli  maisteltavana kateenkorva-sienitortillassa. Aika arvokas on, yli 25e/kg.

4 kommenttia:

Anitta kirjoitti...

Maksaa, namskis, namskis. Munuaiset on myös hyviä, mutta on piiitkä aika viimeisestä syöntikerrasta.

kio kirjoitti...

Hahhah pitkästä aikaa ihminen joka ei pyörittele silmiä munuaisia mainittaessa ;) (kurssilla olijoita ei lasketa)

Sonja kirjoitti...

Kiitos reseptistä, näitä löytää enää harvoin! Täytyy varmaan pyytää omallekin opistolle sisäelinkurssia, sieltä saisi varmasti uusia elämyksiä ruokapöytään! :)

kio kirjoitti...

Tuommoisella kurssilla saattaa olla vaikeuksia toteutua, jos ihmiset ei uskalla maistella vähänkään erikoisempaa ruokaa. En ole aiemmin nähnyt niin paljon miehiä ruuanlaittokurssilla, puolet peräti.