maanantaina, elokuuta 15, 2011

Cantun Rosaline - kurssi

Tämä on jo kuudes kerta, kun Cantu kurssi järjestettiin, mulle vasta ensimmäinen. Merja Kaipainen, joka asuu Italiassa, ja on opetellut kyseistä tekniikkaa paikan päällä, on ollut opettajana. Kurssi pidetään Pirkko Peltolan pitsipajassa Kärkölässä, joka tämäkin oli minulle uusi tuttavuus. Viehättävä ympäristö, valoisa tila, mukava seura ja hyvät puitteet.

Cantu pitsiä tehdään kötsikällä,  joita siis mm. Italiassa käytetään ainoana tyynynä. Kötsikällä käytettävät nypylät on raskaampia ja työskentely vaatii totuttelua. Nypylät roikkuvat ja painollaan kiristävät. Mutta näytti kyllä siltä, että asento on paljon ergonomisempi, ei tarvii kumartua eikä olemaan kyyryssä nenä tyynyssä kun tarvii koukuttaa.


Tästä lautasesta tykkäsin ihan valtavasti, Merja on tehnyt tämän äidilleen 70-vuotislahjaksi. Lasi on tehty tilaustyönä Italiassa.
Tässä mun oma viikonlopun saavutus (+ sentti lisää). Tekniikkaan kuuluu se, että paljon yksityiskohtia ei näy ollenkaan nurjalle puolelle, eli nuo alla näkyvät harjanteet paljastuvat vasta, kun työ otetaan neuloilta.
Tuohon tekniikkaan kuuluu hirmu paljon koukkuamista, joka alkoi vähän kypsyttää. Eli harjoittelemista on, osaavissa käsissä on melkein yhtä nopeata kuin mikä tahansa muukin työvaihe.
Esillä oli myös saksalaisen korusuunnittelijan Birgit Härtelin metallilankakoruja, alla muutama. Lisää voi katsella http://www.amazinglace.de/index.htm.