maanantaina, syyskuuta 16, 2013

Sienestysriemua ja marinoidut sienet

Viikko sitten olisi ollut mitä otollisin hetki opetella keräämään mesisieniä, niitä oli aikas paljon ainakin paloheinässä. Eilen kun käväisin, niin valtaosa jäljelle jääneistä oli jo ylikasvaneita. Viime viikkojen aikana olen muutamaan kertaan ollut sienessä, pari kertaa niin sanotusti "antamassa tukiopetusta" halukkaille. Kerran taas sellaisen kaverin kanssa, joka tuntee itsekin sieniä ja paljon myös ei-syötäviä sieniä. Oli aina välillä innokkaita huudahduksia: "oi, lampaankääpä!!", "oi, keltahaarakas", "ihanaa, kehnäsieniä" yms. Tuli muuten aikamoinen sekasoppa sen kertaisesta saaliista.. Ja samalla aikamoinen pettymys, kun ihana suppilovahverometsä on myllerretty, harvennettu metsää perusteellisesti, maassa kasapäin oksia ja havuja. Ehkä siitä vielä metsä tulee, mutta ei tänä vuonna ainakaan.

Tämä oli aivan ihana kanto, se ja sen ympäristö TÄYNNÄ mikroskooppisia mesisieniä.

Mesisienistä tuli 4 purkkia marinoituja sieniä, naminami. Ohje postauksen alla.


Mitä lie kääpiä, upean värisiä ja kokoisia
Sama kanto kun yllä 2 päivää myöhemmin, enää en tullut paikalle myöhemmin, vaikka suurin osa sienistä jäi vielä kasvaamaan

Ljuban sienimarinadi:
Herkkutatteja 1litra keitettynä (kiehuvaa vettä kattilan pohjalle, sienet päälle ja kiehuvaa vettä päälle; kun alkaa muodostua vaahtoa, kaadetaan siivilään):

Liemi:
1l vettä
7rkl (kukkurallista) hienosokeria
1,5rkl (ilman kukkuraa) suolaa

Sekoitetaan kattilassa, lisätään 5 laakerinlehteä, 8 maustepippuria kokonaisena, kokonaista  mustapippuria 10kpl, 10kpl neilikkaa. Liemi keitetään n. 10min pienellä lämmöllä, lopuksi lisätään  7rkl 10% etikkaa. 1-2min keitetään  ja lisätään keitetyt sienet ja keitetään 4-5min lisää.

Laitetaan steriloituihin purkkeihin (purkit keitetään 5-7min). Käännetään ylösalaisin, peitetään lämpimästi ja seuraavana aamuna jo syömäkelpoista, kannattaa kuitenkin antaa seistä pidempään. 

Tällä samalla ohjeella marinoin myös mesisieniä, mutta ne pitää keittää ensin 20-30min. Joku sanoi, että mesisieniä pitää keittää 3 kertaa ja vaihtaa vettä välillä, mutta en ole näin koskaan tehnyt enkä ole mitään vatsavaivoja ikinä saanut.  Viime vuonna marinoin mesisienet ihan kaupan valmiin mausteseoksen avulla, mutta muistaakseni laitoin vähemmän sokeria, kuin paketin kyljessä luki. 

Edit 30.8.14: marinadin paranneltu versio täydennetty 

3 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Vastaampa tänne sulle niistä amigurumien täytteistä.
Hyvähän niihin olis jotain painoa laittaa, istuvat jämäkämmin. Voi käyttää esim kuulapyssyn kuulia tai laitoksissa käytettävää tiskikonekuulia tai muuta sellaista. Niitä ei vaan ole saatavilla kaikkialla. Itse käytin aluksi riisiryynejä sukkahousun palasen sisässä, mutta nykyään laitan pelkkää vanua, että kestävät pesuakin.Pienet kuulat kannattaa laittaa esim sukkahousunpalaseen etteivät tule reijistä ulos.
Oliko tästä yhtään apua :)

KristiinaS kirjoitti...

Suden kommenttiin totean, että mä oon käyttäny marmorikuulia, siis niitä semmoisia lasikuulia, ja rantakiviä.

Mä sain vähän suppilovahveroita mutta valtava sato jäi saareen kasvamaan, olispas vene . . .

kio kirjoitti...

sude, oli apua, kiitos!

KristiinaS, täytyypä katsella jostain (tai ehkä ensin tehdä joku elukka). Suppiksia mulla vielä vähän viimevuotisia, ja se hyvä metsä on tuhottu, saas nähdä lähdenkö enää niitä hakemaan